Blogg

Vem ska rädda Lilja?

Året var 2002, jag skulle fylla 16 år och studerade på gymnasiet. Samma år blev Lukas Modyssons film ”Lilja Forever” en stor succé på de svenska biograferna. Tonårstjejen Lilja drömmer om ett bättre liv långt från Estland men blir lurad in i prostitution och säljs senare som sexslav till Sverige. Hon låses in i en lägenhet i en svensk storstad, där hon kontinuerligt tvingas sälja sin kropp till svenska män. Lilja lyckas efter en tid fly från lägenheten men tar senare livet av sig.  Filmen baseras på en verklig händelse och uppmärksammade allmänheten om hur skrämmande verklig människohandel och bordellverksamhet är i vårt svenska samhälle, samt vilka förödande konsekvenser det får.

Varje år utsätts miljontals människor världen över för människohandel (human trafficking). Handel med människor är ingen ny företeelse, men dess omfattning och konsekvenser är förödande. Framförallt kvinnor och barn rekryteras (i många fall kidnappas de), transporteras och säljs mellan olika länder för att under tvång sexuellt utnyttjas.

Årligen slussas hundratals kvinnor, i synnerhet från Baltikum, Ryssland och Östeuropa, till Sverige för tvångsprostitution. Många av dem har inte ens fyllt 18 år.  För att kunna hjälpa dessa kvinnor och samtidigt motarbeta och ta avstånd från  denna groteskt avskyvärda formen av slaveri  är det oerhört viktigt att hålla debatten kring människohandel levande och samtidigt öka kunskapen om människohandel bland allmänheten.

Inget samhälle som försvarar och upprätthåller politisk och social jämställdhet mellan könen kan acceptera att vissa kvinnor och barn ses som en vara som kan säljas och köpas på marknaden. Jämställdhet i samhället kan helt enkelt inte uppnås så länge kvinnor och barn tvingas in i människohandel.

Att informera, debattera och motarbeta detta hemska fenomen är oerhört viktigt för att hålla kampen mot tvångsprostitution vid liv.  Det finns många Liljor världen över som behöver vår hjälp.

Tips på böcker som berör ämnet

Smuts  – Katarina Wennstam

Såld – Natasja T & Vera Efron

Under floden – Staffan Nordstrand

Flickan med snö i håret – Ninni Schulman

Bloggar etiketter: , ,