Blogg

”Innan jag dör”- en gripande berättelse om att leva livet fullt ut.

Titel: Innan jag dör (Before I Die)

Författare: Jenny Downham

Utgiven: 2007 (2008)

Sextonåriga Tessa har leukemi och balanserar på en skör lina mellan livet och döden. Stundtals lever hon ett (i alla fall ett relativt) vanligt tonårsliv hemma med sin pappa och lillebror. Killbekymmer, festande och kompisar fyller hennes vardag. Då hon har bra dagar vill säga.

Drömmen om ett normalt tonårsliv avbryts gång på gång abrupt av sjukhusbesök, provtagningar och behandlingar. Men vad ska Tessa egentligen göra med de månader hon har kvar? Hon har så mycket som hon vill uppleva innan hon dör. Tessa beslutar sig därför för att skriva en lista på vad hon ska göra innan livet runnit ut…

Tessa vågar släppa på sina hämningar och inre bromsar. Hon gör det som faller henne in, det hon känner för just då, i det ögonblicket. Känslorna välkomnar hon utan skuld. På ett härligt befriande sätt låter hon viljan och lusten leda henne rätt på livets karta.

Författaren använder ett enkelt och rakt språk utan onödig utsmyckning. Livets vackra blandas med det ofrånkomliga avslutet; döden. Hon har på ett varmt och innerligt sätt lyckats skildrar en modig tonårsflickas kamp för det nuvarande och mötet med den stundande döden.

Fånga nuet och fokusera på det vackra i livet!<3

Betyg: EEE